Aloittelevana kustantajana olen tietenkin kiinnostunut siitä, millaisia kirjoja minun kannattaisi kustantaa. Mieluiten sellaisia, joita joku ostaa. Ja erityisen mieluusti sellaisia, joita joku joskus myös lukee! On ehkä turhan simppeliä ajatella, että lapsen kirjoittama kirja on automaattisesti lastenkirjallisuutta, nuoren kirjoittama nuortenkirjallisuutta. Tulevat kirjailijani saavat ihan itse määritellä, mihin lajiin, genreen, laatikkoon tai kerhoon haluavat teoksensa sijoittaa, ja sillä hyvä. Kohderyhmää ja lukijakuntaa täytyy silti ajatella, ja jos nyt elän hetken siinä oletuksessa, että nuori kirjailija kirjoittaa nuortenkirjan, haluan myös selvittää, millaisen kirjan nuori lukija valitsee.

Selvitystyössä minua auttaa iki-ihana Lastenkirjainstituutti, joka kaiken muun hyvän lisäksi teettää lukututkimuksia. Tuorein, Kiva lukea -kysely, on vuodelta 2019. Vastaajia oli yhteensä 1505, ja eniten vastauksia tuli 13–15-vuotiailta (665 vastausta). Kyselyn raportissa heidät on nimetty “kirjojen rakastajiksi ja vihaajiksi”. Äärimmäisyyksien ryhmä! Mitä he sitten lukevat, nuo rakastajat (vihaajat eivät kai ainakaan kirjoja)? Noh. Lista on melko pitkä mutta ei järin yllättävä: fantasiaa, jännitystä, kauhua, huumoria ja hauskoja juttuja. Mangaa, Aku Ankkaa. Nuorten elämästä, harrastuksista ja hevosista kertovia kirjoja. Kirjoja, joista on tehty myös elokuva ja/tai tv-sarja. Kiintoisa sivupolku: 11 vastaajaa oli antanut niin sanotun “pilailuvastauksen”, ja jotkut heistä olivat raportin tehneen FT Elina Martikaisen mukaan “pornografian ja onanian harrastajia” (sivu 24). Eipä kummastuta entistä yläkoulun äikänmaikkaa tämäkään! Lämmin muisto läikähtää sydänalassa: kasiluokan pojat, atk-luokka (kyllä, 2010-luvulla oli sellaisia), tulostin, kymmenet pippelikuvat. Ei siitä sen enempää. 

Takaisin asiaan. 13–15-vuotiaille kannattaisi siis kirjoittaa kirja, joka on humoristinen mutta jännittävä ja hieman pelottava fantasiaseikkailu. Hevoset pitäisi ympätä siihen vielä jotenkin, ja sarjakuvamuoto olisi paras, tai ainakin kuvia joka toisella sivulla. Välitön bestseller! Jos ja kun tällainen täydellinen kirja joskus syntyy, miksi kaikki nuoret eivät sitä sitten kuitenkaan lue? Kyselyn mukaan suurin syyllinen lukemattomuuteen on puhelin (kukapa olisi uskonut). Myös esimerkiksi harrastukset, koulu ja läksyt, perheenjäsenet, väsymys ja päänsärky haittaavat lukemista – oikeastaan siis koko elämä, kuten eräs vastaaja toteaa (sivu 27). Erityisen merkittävä syy on se, ettei sopivaa lukemista tahdo löytyä, tai jo aloitettu kirja osoittautuukin huonoksi. Tälle pitäisi tehdä jotain, ja tästä aion vielä kirjoittaa aivan oman palopuheen tänne blogiin, sillä asia on supertärkeä!

Kyselyssä oli annettu vastaajien myös kertoa, mistä aiheista hyvää kirjallisuutta pitäisi vielä tehdä – millaisia aukkoja lasten- ja nuortenkirjallisuuden tarjonnassa on (sivut 63–65). Sinä kirjailijaksi aikova, ole hyvä ja valitse aiheesi tästä: eläimet, harrastukset, tekniikka; ns. vaikeat aiheet kuten suru, kuolema, perheväkivalta, köyhyys, eriarvoistuminen ja syrjäytyminen; sairaudet, vammat ja vammaisuus (tietoa & vertaistukea); yhteiskunnalliset ja ajankohtaiset aiheet kuten ympäristö ja ilmastonmuutos, erilaiset perhemuodot, tasa-arvo ja feminismi; tulevaisuuden ammatit; historia; tietokirjat esimerkiksi eri maista ja kulttuureista tai melkeinpä mistä tahansa; ikuisuusaiheet nuoruuden kipeydestä ja aikuiseksi kasvamisen vaikeudesta, rakkaudesta, ystävyydestä, yksinäisyydestä, kiusaamisesta, kouluarjesta ja arjen taidoista.  HUH miten hieno lista!

Mistä aiheista sinä haluaisit lukea kirjan? Mitä luet juuri nyt – itsellesi, lapsellesi, oppilaillesi, kummilapsellesi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *