Viime kerralla kirjoitin taustoista ja elämäntilanteesta, jotka johdattivat minut siihen pisteeseen, että olen tällä hetkellä pienkustantaja ja yrittäjä. Tässä kirjoituksessa keskityn konkreettisiin perustamistoimiin ja niihin eri vaiheisiin, jotka kuuluivat opettajasta pienyrittäjäksi -metamorfoosiini. Toivon, että kirjoituksestani on apua ja hyötyä niille, jotka kenties miettivät oman yrityksen perustamista, mutta eivät oikein tiedä, mistä lähteä liikkeelle ja mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon. En väitä nyt yhtäkkiä olevani joku yrittäjyyden superasiantuntija, mutta ehkä pari turhaa mutkaa voi välttää, jos tämän lukee.
Ensimmäinen konkreettinen yrityksen käynnistämiseen liittyvä tekoni tapahtui joulukuussa 2020 ja se oli henkilökohtaisen yritysneuvonta-ajan varaaminen YritysVantaan neuvontapalveluista. Palvelu on maksuton, ja ajan voi varata helposti netissä. YritysVantaa on osa Uusyrityskeskusta, jonka sivuilta jokainen voi etsiä oman alueellisen keskuksensa asuinpaikan tai yrityksen toimipaikan mukaan. Ennen tapaamistamme yritysneuvoja otti minuun sähköpostitse yhteyttä ja pyysi tekemään valmiiksi alustavan liiketoimintasuunnitelman, joka on luultavasti jokaisen yrittäjyyttä suunnittelevan tärkein asiakirja. Liiketoimintasuunnitelmaan löytyy erilaisia valmiita mallipohjia pilvin pimein – omani otin YritysVantaan sivuilta. Itse neuvonta toteutettiin Teams-videopuheluna, ja aikaa oli varattu tunti, mutta lopulta juttelin neuvojan kanssa lähes kaksi tuntia. Kävimme läpi liiketoimintasuunnitelman (joka neuvojan mukaan oli yksi parhaiten kirjoitettuja suunnitelmia, joita hän pitkän uransa aikana on nähnyt, kröhöm!) ja teimme myös kannattavuuslaskelman, jota en olisi osannut tehdä yksin.
Sain neuvojalta tietoa myös toiminimen rekisteröinnistä, verotuksesta, vakuutuksista sekä starttirahasta ja sen hakemisesta. Koska olin tuolloin vielä vakituisessa, kokoaikaisessa työsuhteessa, ei starttirahan hakeminen ollut ajankohtaista. Minulla oli kuitenkin kova into ja tarve perustaa yritys mahdollisimman pian, joten yritysneuvoja suositteli tekemään niin ja hakemaan starttirahaa myöhemmin, sitten kun haluaisin siirtyä sivutoimisesta yrittäjästä päätoimiseksi – toisin sanoen irtisanoutua työpaikastani. Tämä oli minulle tärkeä ja helpottava neuvo, sillä olin aina luullut, että starttirahaa voi hakea vain ennen minkäänlaista yritystoiminnan käynnistämistä, mutta en ollut valmis odottelemaan kuukausikaupalla.
Kaiken kaikkiaan yritysneuvonta oli valtavan hyödyllinen palvelu: sain asiantuntevaa apua byrokratian viidakkoon sekä vastauksia tyhmiin kysymyksiini (sellaisiakin on, vaikka muuta väitetään) ja vahvistusta sille, että yritysideani on mahdollinen, järkevä ja jopa innostava! Tämä viimeksi mainittu “hyöty” oli ehkä sittenkin se tärkein. Netistä löytyy kyllä helposti tietoa yrityksen perustamisen käytänteistä, mutta jokaisen aloittelevan yrittäjän tulisi saada kokea, kun joku muu kuin oma perheenjäsen tai ystävä sanoo ääneen: onpa hyvä idea! (Ja mieluiten joku, jolla on kokemusta ja näkemystä yritysmaailmasta.)
Yritysneuvontani oli 21.12.2020. Joulu tuli ikävästi väliin, mutta toisaalta oli aikaa kypsytellä ja kehitellä yritysideaa. Seuraava konkreettinen vaihe oli toiminimen perustamisilmoituksen tekeminen Yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä, ja tämä tapahtui nimipäivänäni 5.1.2021 (vau, miten kohtalokasta). Käytännössä ilmoituksen tekeminen tarkoitti esimerkiksi sitä, että sain oman Y-tunnuksen! Olin hetkessä yksityinen elinkeinoharjoittaja! Se tuntui kovin juhlalliselta. Samaan syssyyn ilmoitin yritykseni myös ystävällemme Verohallinnolle, jotta jalat pysyisivät paremmin maanpinnalla.
Nämä kaksi byrokraattista kipupistettä voi hoitaa edellä mainitussa YTJ-palvelussa kätevästi samalla kertaa (kuvallinen ohje toiminimen osalta täällä), mutta pari asiaa kannattaa miettiä etukäteen: aikooko pitää yhden- vai kahdenkertaista kirjanpitoa (tätä kysytään!) ja pitääkö ilmoittautua arvonlisäverovelvolliseksi heti, myöhemmin vai ei ollenkaan. Linkeistä pääset tutustumaan näihin aiheisiin tarkemmin. Suosittelen muutenkin syynäämään tarkasti Verohallinnon ohjeet uudelle yrittäjälle sekä tilaamaan Verohallinnon Youtube-kanavan.
Muodollisuuksien hoitamisen jälkeen edessä oli yrityksen logon ja verkkosivujen teettäminen, sillä en halunnut puhua yrityksen perustamisesta julkisesti, ennen kuin minulla olisi pätevät ja komeat sivut, jonne voisin ohjata kaikki kiinnostuneet hakemaan lisätietoja. Harkitsin hetken, että opettelisin tekemään nettisivut itse, mutta koska olen paitsi laiska myös perfektionisti, hylkäsin tämän ajatuksen hyvin nopeasti. Sen sijaan tein tarjouspyynnön Nerot.fi -palveluun, mikä oli virhe, sillä olin laittanut hintahaarukan liian korkeaksi (2000–5000 euroa). Sain nopeasti monta tarjousta, jotka olivat lähempänä haarukan ylä- kuin alapäätä (kuulostaa jotenkin rivolta?), ja ahdistuin, sillä aloin uskoa, ettei halvemmalla voi saada hyvää. Eräänä yönä googlettelin aiheesta hakusanoilla “edulliset verkkosivut yritykselle” (tjsp) ja päädyin Jasmiinan sivustolle. Tajusin sillä sekunnilla, että näin minun olisi pitänyt heti tehdä: etsiä joku nuori yksinyrittäjä (myös ihan periaatteesta ja kannatusmielessä), jolla on osaamista ja näkemystä mutta joka ei rahasta palvelustaan samalla volyymilla kuin isot mainostoimistot ja digifirmat, vaikka sisältö ja laatu ovatkin tismalleen samat. Laitoin Jasmiinalle viestin, soitimme ensimmäisen puhelun, ja siitä alkoi ihana yhteistyö, joka jatkuu edelleen!
Seuraava kuukausi oli työntäyteistä aikaa, tosin sellaisen työn, josta ei tipahtanut euroakaan tämän pienyrittäjän tilille: rekisteröin domainin ja hankin webhotellin (jahka olin ensin selvittänyt, mitä ne tarkoittavat), kirjoitin nettisivujen sisältöjä Jasmiinan ohjeistuksen mukaisesti, etsin ja löysin taitavan valokuvaajan ottamaan sivuille henkilö- ja kuvituskuvat (kiitos Juulia Elizabeth 😍), tein yritykselle sosiaalisen median tilit ja sivut valmiiksi odottamaan julkaisua, suunnittelin kirjoituskilpailun kokonaisuutta, kartoitin mahdollisia yhteistyökumppaneita, etsin tietoa noin miljoonasta eri asiasta… ja samaan aikaan väitöskirjan deadline hönki niskaan. Varasin kalenterista tietyt päivät tutkimuksen kirjoittamiselle ja yritin pysyä niissä, sillä yhtäkkinen siirtymä uusyrittäjän roolista jatko-opiskelijan rooliin teki tiukkaa – osittain myös sen vuoksi, että väitöskirja tuntui jo ikään kuin menneisyydeltä, yrityksen suunnitteleminen puolestaan tulevaisuudelta.
Keskiviikkona 17.2.2021 sain Jasmiinalta kauan odottamani viestin: Kustannus Z:n sivut ovat nyt livenä, käy katsomassa, onko virheitä, niin korjataan. Tuntuu jotenkin hullulta sanoa tämä, mutta omien nettisivujen julkaiseminen ja julkistaminen oli yksi voimakkaimpia tunnekokemuksia elämässäni: olen täällä, olen olemassa, katsokaa mitä aion tehdä! Ja näin silti, vaikka sivuston visuaalinen ilme ja tekninen puoli eivät edes ole omaa käsialaani. Olin etukäteen suunnitellut vaihtoehtoisia tapoja, miten tulisin ns. kaapista ulos, mutta lopulta päädyin kirjoittamaan vain Facebook-postauksen, johon linkitin upouudet, upeat nettisivumme. (Myöhemmin tein ja laitoin jakoon myös virallisen mediatiedotteen, jota en ehkä olisi tullut ollenkaan edes ajatelleeksi, ellei eräs kulttuurituottajaksi opiskeleva ystäväni olisi siitä minua muistuttanut…🙏)
Summa summarum: Yksin ei ihminen selviä mistään, ei edes (eikä varsinkaan!) yrityksen perustamisesta. Hae ja pyydä siis rohkeasti apua, sillä sitä on kyllä tarjolla, hyvin usein myös aivan ilmaiseksi. Testaa ideaasi eri ihmisillä, pyydä palautetta. Jos lähipiirissäsi on yrittäjiä, kysy heiltä vinkkejä. Tärkeintä kuitenkin on oma luottamus omaan yritysideaan, sillä se kantaa jo pitkälle. Ja vaikka tämän kirjoituksen perusteella yrityksen perustaminen vaikuttaisi tylsältä ja byrokraattiselta, on se enimmäkseen ollut hauskaa, inspiroivaa ja jännittävää. Kivoja yksittäisiä hetkiä matkan varrella olivat muun muassa yrityksen nimivaihtoehtojen miettiminen sekä se, kun Jasmiina lähetti nähtäväksi kaikki eri versiot yrityksen logosta. Ne olivat hurjan hienoja, ja valinta oli vaikea! Mutta valinnan tuloksena meillä on nyt logo, joka on aivan täydellinen ja ikuisesti paras logo ikinä missään.
P.S. Starttirahan saamisen ehtona on usein jonkinlainen yrittäjyyskoulutus, ja taatusti sellaisesta on hyötyä uudelle yrittäjälle muutenkin. Koulutusvaihtoehtoja kootaan TE-palvelujen sivuille, ja itse harkitsin myös liiketoimintaosaamisen opintoja Jyväskylän avoimessa yliopistossa. Suunnitelmat menivät kuitenkin uusiksi, kun pääsin maaliskuussa 2021 mukaan Yritystehtaan yrittäjävalmennukseen: sain ikioman valmentajan, jota tapaan (etänä) kerran kuussa vuoden ajan, ja joka johdattaa minut kädestä pitäen yrittäjyyden saloihin. Mikä onni ja autuus!
Muita hyödyllisiä sivuja aloittelevalle yrittäjälle
Yrityksen perustajan opas ➔ Olennaiset perusasiat selkeässä ja kompaktissa muodossa.
Yritys-Suomi ➔ Työkaluja yrityksen perustajalle, mm. liiketoimintasuunnitelman pohja sekä soveltuvuus yrittäjäksi -testi
Zoner ➔ Täältä hankin webhotellin ja domainin. Muitakin palveluntarjoajia toki on, mutta olen ollut tosi tyytyväinen Zoneriin! Sitä suosittelivat myös yritysneuvojani sekä Jasmiina.
Tilastokeskuksen toimialaluokitus ➔ Viralliset toimialanimitykset. Toimialaa kysytään esim. yrityksen perustamisilmoituksessa.
Yrityksen nimipalvelu ➔ Tarkista täältä, onko yritykselle suunnittelemasi nimi mahdollista rekisteröidä (vai onko se esim. jo varattu).
Tietoa YEL-vakuutuksesta ➔ Lakisääteinen eli pakollinen työeläkevakuutus yrittäjälle
Yrittäjän työtulo-opas ➔ Jos aiot saada yritystoiminnastasi myös tuloja, lue tämä.
Yrittäjäkassa ➔ Kyllä, yrittäjäkin saattaa jäädä työttömäksi.
Postilokero ➔ Jos yritykselläsi ei (vielä) ole toimitiloja mutta oletat saavasi postia muutenkin kuin sähköisesti.