Vieraskynäkirjoitus: kirjailijakummi Joonas Riekkola

Kirjailijat sanovat usein tykänneensä jo lapsena kertoa tarinoita. Mielestäni kaikki lapset tykkäävät. Joillakin se tarve ja kiinnostus vain jää päälle. Olen yksi heistä. Jo alakoulussa pyysin välillä opettajalta, voisiko meillä olla useammin ainekirjoitusta, kun se oli niin kivaa. Tämä ei jostain syystä herättänyt hilpeyttä luokkatovereissani.

Ennen kolmannen asteen opintoja hain ja pääsin Oriveden Opiston kirjoittajalinjalle. Siellä viettämäni talvi oli hauska ja aloin tosissani miettiä kirjailijaksi ryhtymistä. Kului viisitoista vuotta, mutta lopulta esikoiskirjani Silkkomaahan kadonneet julkaistiin tammikuussa 2021. Se on pitkä aika päästä tavoitteeseen, mutta aina maaliin ei pääse suorinta tietä. Aikaa kului korkeakouluopintoihin ja muuhun elämään, mutta myös kirjoittamisen harjoitteluun ja luovaan hulluuteen. Silkkomaahan kadonneet oli kuudestoista valmiiksi saamani romaanikäsikirjoitus. Luku kuulostaa suurelta, mutta paremmaksi kirjoittajaksi tulee vain kirjoittamalla paljon. Perheettömänä opiskelijana vapaa-aikaa oli yllin kyllin kahjompiinkin projekteihin. Kirjoitin mm. valmiiksi yhdeksänosaisen steampunk-nuortenkirjasarjan, koska teki mieli. Olen erityisen kiinnostunut punomaan pitkiä juoni- ja hahmokaaria.

Nuorena luin kaiken suomeksi ilmestyvän fantasian. Nykyään olen kaikkiruokaisempi. Kirjoittajana kehittyäkseen pitää lukea paljon, mutta myös ahmia muita medioita. Elokuvia, pelejä ja kaikkea muuta mahdollista. Itse rakastuin parikymmentä vuotta sitten animeen ja mangaan. Niistä löysin mm. samanlaista piittaamattomuutta historiallisia faktoja kohtaan, josta nautin omassa kirjoittamisessa. Muutenkin aiheet ja kuvasto olivat piristysruiske verrattuna suomalaiseen nuortenkirjallisuuteen. Nykyään suomalaisen kirjallisuuden paletti on onneksi laajentunut ja toisaalta mangaa saa marketista ihan suomeksi.

Kirjailijana suurin haasteeni on löytää mielekästä kirjoitettavaa kustannusmaailmassa, jonka realiteetit kannustavat yksittäisten kirjojen kirjoittamiseen. Rakkauteni pitkiä kaaria ja tarinoita kohtaan tekee siitä haasteellista. Kirjallisuus elää muutenkin murroskautta erilaisten digitaalisten ajanvietteiden ja lyhenevän keskittymiskyvyn vuoksi. Toisaalta, tarinoita on kerrottu ja kuunneltu niin kauan kuin ihmisiä on ollut olemassa. Mediat vain on muuttuneet leirinuotiolta Tiktokiin. Se, joka osaa kertoa parhaat tarinat, menestyy aina. Oli valittu elämän polku mikä tahansa.

Joonas Riekkola on kirjailija, kirjatubettaja sekä Kustannus Z:n kirjailijakummi.

Kirjailijasta

Joonas Riekkola on kirjailija ja kirjatubettaja, jonka esikoisromaani Silkkomaahan kadonneet julkaistiin vuonna 2021 (Karisto). 37-vuotias Joonas tunnetaan somessa nimellä @LuovaRuho.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *