Kustannus Z on pieni kustantamo.

Kustannus Z on lasten ja nuorten tekemään kirjallisuuteen erikoistunut pienkustantamo

Suomalaiselta kirjallisuuskentältä on puuttunut kustantamo, joka keskittyisi julkaisemaan erityisesti nuorten kirjoittajien tekstejä. Kustannus Z luotiin korjaamaan tämä tilanne. Z-kirjain kustantamon nimessä tarkoittaa z-sukupolvea, 2000-luvulla syntyneitä lapsia ja nuoria, jotka ovat kustannustoimintamme sydän.

Tavoitteemme on, että nuorten ääni kuuluu ja näkyy nykykirjallisuudessa. Meille nuoret eivät ole vain lukijoita vaan myös tekijöitä

Kustannus Z on suomalainen kustantamo.

Vertaisryhmällä on suuri merkitys kaikenikäisten elämässä. Kirjallisuuden kannalta tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että luemme mielellämme tarinan, jonka on kirjoittanut joku kaltaisemme. Myös lapset ja nuoret ovat kiinnostuneita tarinoista, joita ovat kirjoittaneet toiset lapset ja nuoret. Kirjailijamme toimivat samalla esikuvina kirjoittamista harrastaville: omien tekstien julkaiseminen voi olla mahdollista jo nyt eikä vasta aikuisena.

Kustantamo on perustettu tammikuussa 2021, ja ensimmäiset kirjailijat löydettiin Nuori kirjailija 2021 -kirjoituskilpailun kautta.

Tutustu nuoriin kirjailijoihimme & heidän teoksiina

 VUODEN 2021 NUORET KIRJAILIJAT 

SARJA 1 (7–10-vuotiaat)

Asiya Yousfi.

Asiya Yousfi

Mystinen lipas – Itämeren aallokoiden uumenissa

Ilmestynyt toukokuussa 2022

Olen Asiya ja olen kiinnostunut tieteestä, taiteesta ja teknologiasta. Voitin keväällä TuKoKe- eli Tutki-Kokeile-Kehitä -tiedekilpailun kultapalkinnon sekä Yritys Hyvä -kilpailun 3.–6.-luokkien sarjassa. Viime vuonna voitin myös 1. palkinnon Napero-Finlandia sadunkirjoituskilpailussa, joten päätin kirjoittaa tiedesadun. Olen ottanut Itämerestä näytteitä ja tutkinut mikroskoopilla siitä kasvi- ja eläinplanktonia sekä pohjaeliölajeja, ja lukenut paljon tietokirjallisuutta.

Kirjoitin Itämerisadun, sillä Itämeri on meille kaikille merkittävä: se tarjoaa meille matkailumahdollisuuksia, ruokaa sekä virkistäviä rantapäiviä. Itämeren tärkeyden vuoksi koko päivä on omistettu sille elokuun lopulla jokavuotisena Itämeripäivänä. Silti meidän täytyy muistaa Itämerta muulloinkin, sillä Itämeren levät sekä kasvit tarjoavat useille lajeille suojaa, kodin sekä sopivia piilopaikkoja vaaran uhatessa kunhan me ihmiset emme rehevöitä sitä liikaa tai muutoin pilaa eliörikkauden loistoa. Tässä kertomuksessa tuon esille Itämeren monimuotoista luontoa sekä sen hienoa eliölajistoa.

Pidän uuden oivaltamisesta ja kirjoitin tämän Mystinen lipas – Itämeren aallokoiden uumenissa, jotta muutkin nauttisivat tästä hienosta taidosta, että voimme tutkia, oivaltaa, kehittää ja vaikuttaa! Tiede on liukumäki, joka johdattaa uusiin kiehtoviin seikkailuihin

Vilja Kainulainen.

Vilja Kainulainen

Pinnan alla

Ilmestynyt helmikuussa 2023

Nimeni on Vilja Kainulainen ja olen 11-vuotias. Asun Vieremällä maaseudulla perheeni kanssa, johon kuuluu isä, äiti ja kolme pikkusiskoa.

Kirjani kertoo 11-vuotiaasta Aila-nimisestä tytöstä, joka päättää lähteä outoon, synkkään ja salaperäiseen metsään. Kirja on hyvin hauska ja suosittelen sitä 9–12-vuotiaille. Tykkään kirjoittaa hauskoja tarinoita. Kerran luin nelosluokalla kirjoittamaani tarinaa ja nauroin maha kippurassa. Niin hauska se oli. Kirjan kirjoittaminen on kivaa mutta välillä haastavaa, kun ei tiedä mitä kirjoittaisi.

Kuuntelen todella paljon äänikirjoja. Luen Hesarin Lasten uutisia yleensä aamupalalla ja Aku Ankkaa kun pesen hampaita! Harrastan musiikin teoriaa, partiota, pianon soittamista, näyttelemistä ja voimistelua. Pidän todella paljon kirjastossa käymisestä ja sekin taitaa olla harrastukseni, sillä menen joka viikko kirjastoon aina teorian jälkeen. Harrastan myös korvakorujen tekemistä.   

Odotan innolla että kirjani julkaistaan!

Sofial Lilja.

Sofia Lilja

Pelon hetket

Ilmestynyt kesäkuussa 2023

Nimeni on Sofia Lilja ja olen nyt 5.-luokkalainen. Rakastan lukemista ja tarinoiden keksimistä. Harrastan tanssia ja tietenkin lukemista. Tykkään pyöräilemisestä, koirista, retkeilystä, sukeltamisesta, puissa kiipeilemisestä ja piirtämisestä.

Tuleva kirjani sai alkunsa äidinkielen tunnilla. Piti kirjoittaa tietokoneelle ”Myrskykertomus”. Muistaakseni sen piti olla vähintään kaksi sivua pitkä. Innostuin ja kirjoitin siitä ehkä neljän sivun pituisen siihen mennessä, kun teksti piti palauttaa opettajalle. Kertomus ei ollut silloin läheskään valmis. Huomasin tuolloin, miten hauskaa tarinan keksiminen on. Kirjoitin sitä paljon lisää ja äitini bongasi tämän kilpailun netistä. Ja siitä se sitten lähti.

Kirja on tarkoitettu alakouluikäisille, koska Samu ja Sussu ovat 11- vuotiaita kuudesluokkalaisia ja Siiri on 8-vuotias ekaluokkalainen. Kirja on jännityskirja. Se kertoo sisaruksista, jotka siepataan, koska he ovat nähneet rikoksen. Mutta pääsevätkö he pakoon? Mitä sieppaaja aikoo? Entä kuka hän oikeastaan on?

SARJA 2 (11–15-vuotiaat)

Emmi Köykkä.

Emmi Köykkä

Näkinkenkätyttö

Ilmestynyt marraskuussa 2021

Hei! Minä olen Emmi, 15-vuotias lukiolainen Kemistä. En pysty sanoin kuvailemaan, miten paljon minulle merkitsee, että juuri minun oma kirjani julkistetaan kohta teille kaikille ihmisille.

Tarinani Näkinkenkätyttö on kertomus tytöstä, jonka nimi on Keiju. Hän on aivan tavallinen yhdeksäsluokkalainen, tai ainakin haluaisi olla. Hänen tyynen pintansa alla piilee kuitenkin salaisuus. Se on pelottava, salakavala olento, Näkki, joka on paljon muutakin kuin pelkkä mielikuvitusolento. Sairaus, joka riuduttaa sekä ruumiin että mielen.

Kun sekä todellisuus että kuvitelma tuntuvat hukuttavan Keijun alleen, hänen on matkattava ajassa taaksepäin Suomen historian nälkäisimpiin vuosiin oppiakseen itse syömään uudelleen.

Kirjani on tarkoitettu kaikille niille, jotka ovat joskus tunteneet olonsa ulkopuolisiksi jossakin. Niille, jotka eivät aina usko siihen, että kelpaisivat sellaisina kuin ovat. Niille, jotka ovat joskus miettineet suupalan kohdalla, että olenko minä ansainnut tämän vai en. 

Näkinkenkätyttö on yhdistelmä realismia, historian kuvausta ja fantasiaa. Toivon, että se tulee löytämään teidät kaikki!

Selma Ingrid.

Selma Ingrid

Sennin hilpeä päiväkirja

Ilmestynyt syyskuussa 2023

Hei! Minä olen kohta 13-vuotias Selma Ingrid, harrastan kirjoittamisen lisäksi teatteria, piirtämistä ja maalaamista. 

Rakastan kirjoittaa tarinoita oudoista sekä mielikuvituksellisista asioista, ja saan kaikesta uusia kirjaideoita. Kirjani päähenkilö Senni onkin vähän erikoinen, mutta se tekee hänestä mielenkiintoisen hahmon.

Sennin hilpeä päiväkirja on hauska lastenkirja, joka kertoo 10-vuotiaan Senni Jenniina Kahvipapusen elämästä maailman korkeimmassa pilvenpiirtäjässä, josta puuttuu hissi. Senni joutuu kiusaamisen kohteeksi koulussa, mikä saa hänet ajattelemaan olevansa oudompi kuin muut. Tämä johtaa siihen, että tyttö haluaa lopettaa koulun kokonaan, Sennin paras ystävä Emma kuitenkin auttaa tyttöä tuntemaan olonsa taas hyväksytyksi. Senni ja Emma haluavat yhdessä näyttää kaikille miten hienoa on olla oma itsensä, vaikka muut eivät ajattelisi niin. 

Suosittelen kirjaa noin alakouluikäisille, erikoisten asioiden, uusien näkökulmien ja tietenkin huumorin ystäville. 

Minut löydät instagramissa nimellä @sselmaingrid

Lilja Kangas.

Lilja Kangas

Tahdon elää

Ilmestynyt heinäkuussa 2022

Hei! Minä olen Lilja ja olen 15-vuotias. Harrastan kirjoittamista ja piirtämistä. Olen aina tykännyt lukemisesta ja kirjoittamisesta. Jo pienenä kirjoittelin tarinoita ja tein pieniä kirjoja, jotka kuvitin itse. Kun näin Kustannus Z:n kirjoituskilpailun ilmoituksen netissä, ajattelinkin heti, että tähän haluan osallistua. Kun kuulin, että tarinastani tehdään ihan ihka oikea kirja, en voinut uskoa sitä todeksi. Tämä on minulle tosi suuri juttu!

Kirjani kertoo 15-vuotiaasta Taikasta, joka kesken ihan tavallisen teinielämän sairastuu syöpään. Olen itse sairastanut syövän pienenä ja vaikka Taikan tarina ei olekaan omani, käsittelen siinä paljon minulle tuttuja asioita. Halusin kertoa niistä tunteista, joita vaikea sairaus aiheuttaa.

Toivon, että kirjani antaa rohkeutta nauttia elämästä ja juuri tästä hetkestä ihan täysillä. Kun olemme yhdessä, meissä ihmisissä on niin paljon voimaa jaksaa!

SARJA 3 (16–21-vuotiaat)

Kim Myrsky Holopainen.

Kim Myrsky Holopainen

Ihmiset katsovat toisiaan

Ilmestynyt marraskuussa 2021

Moikka! Olen Kim Myrsky Holopainen, tällä hetkellä Tampereella asustava 19-vuotias opiskelija. Kirjallisuus ja monet muutkin taiteen muodot ovat olleet minulle tärkeitä juttuja jo lapsesta lähtien, ja voitto Kustannus Z:n kirjoituskilpailussa on minulle pitkäaikaisen haaveen odottamaton toteutuma.

Kilpailuteokseni on pitkähkö novelli, jonka innoittajana toimi kiinnostukseni historiaan, sen tulkinnanvaraisuuteen ja useisiin rinnakkaisiin todellisuuksiin. Tekstissä kaksi eri maailmaa kohtaavat aikana, jona ihmiskunta oli ehkä jakaantuneempi kuin koskaan. Novellin päähenkilöt, suomalainen ja venäläinen sotilas jatkosodan aikaisessa Suomessa, joutuvat tilanteeseen, jossa sotaa käyvän yhteiskunnan säännöt menettävät lopulta merkityksensä ja jossa henkilökohtainen moraali ylittää sotilaan velvoitteet.

Teoksen kautta yritän pohtia muun muassa isänmaallisuutta, muukalaisvihaa, sotilasidentiteettiä, ihmisten välisiä valtasuhteita ja sodan järjettömyyttä. Novelli pyrkii nostamaan esiin myös kysymystä siitä, mitä vihollisuus lopulta on, ja kuka sen saa määritellä kenenkin puolesta. Uskoisin teoksen sopivan kaikille yli alakouluikäisille, joita vaietut kohtalot, ihmisoikeudet ja sodankäynnin etiikka kiinnostavat.

Riina Aho.

Riina Aho

Kaikki tiet vievät koomaan

Ilmestynyt marraskuussa 2021

Olen Riina Aho, 19-vuotias lukiolainen, joka pitää paljon kirjoittamisesta. Olen erityisesti runouden ystävä, vaikka Kaikki tiet vie koomaan onkin novellikokoelma.

Tekstini kertovat pitkälti mielenterveyden haasteista, mutta myös nuoruudesta yleensä, ja uskon, että moni löytää niistä samaistumispintaa. Suosittelisin kirjaani erityisesti nuorille aikuisille. Suurin inspiraation lähteeni on Sam Pinkin “Aion kloonata itseni ja tappaa kloonini ja syödä sen”. Siis heti oman pääni jälkeen. 

Pidän siitä, että asiat sanotaan taiteessa suoraan tai jopa raflaavasti. Uskon, että kirjoittamisen pointti on rikkoa tabuja. Muita harrastuksiani kirjoittamisen ulkopuolella ovat mm. kuvataiteen tekeminen, jossa vastoin sanataidettani kuvaan yleensä iloisia ja söpöjä asioita, sekä freestylemelonta.

Kuura Juntunen.

Kuura Juntunen

Mähän tiesin, ettei täällä ole mitään

Ilmestynyt heinäkuussa 2022

Hei! Mun nimi on Kuura Juntunen, mä olen 18 ja paljasjalkainen tamperelainen. Kirjat, lukeminen ja kirjoittaminen ovat olleet osa mua niin kauan kuin jaksan muistaa, ja niissä on jotain, mihin voi aina palata epävarmoina hetkinä.

Mun kirja kertoo nimenomaan epävarmoista hetkistä. Lukion ykkösellä oleva Helle kohtaa samanikäisiä sateenkaarinuoria epävarmassa maailmassa ja lähtee seikkailulle, joka vie hänet matkalle aina taidelukiosta eksoottiseen Itä-Suomeen. Pikkuiseen yksiöön, joka tunnetaan myös nimellä olomakuuhuone, mahtuu intensiivinen monopolipeli, vegaanista makaronilaatikkoa ja yksi maailmanloppu. Tai ainakin se tuntuu maailmanlopulta.

Kirjan ihan ensimmäinen versio valmistui maaliskuussa 2019 ja sitä seurasi yli kaksi vuotta kestänyt prosessi, jonka aikana opin tuntemaan hahmot läpikotaisin ja tavallaan ystävystyin niiden kanssa. Olomakuuhuoneen ovi on ollut mulle aina auki ja oon niin onnellinen, että viimein muutkin pääsee kylään Hellen luo. Ne on varmaan keittänyt kahvitkin jo valmiiksi.

Kustantajan puheenvuoro

Kustannustoimittajana olen tietenkin kiinnostunut kaikista hyvistä teksteistä, mutta erityisen merkityksellisenä pidän nuorten tekemää sanataidetta. Lapsiin ja nuoriin tekijöinä ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota, vaikka monet pienet kustantamot Suomessa keskittyvätkin lasten- ja nuortenkirjallisuuteen.

Toivon, että me tavoitamme nuoret kirjoittajat ja voitamme heidän luottamuksensa.

Lea Pennanen, 42, Kesälahti

Usein kysyttyjä kysymyksiä kustantamosta

Suomessa on tosiaan paljon laadukkaita pienkustantamoja, jotka kustantavat aikuisten tekemää kirjallisuutta. Kustannus Z poikkeaa näistä muista siten, että me tarjoamme kustannuspalveluja nuorille kirjoittajille, ja vain ja ainoastaan heille. Haluamme, että kirjoittavilla lapsilla ja nuorilla on olemassa yksi ikioma kustantamo, jonka puoleen he voivat kääntyä.

Tällä hetkellä määrittelemme nuoren kirjoittajan siten, että hän on 2000-luvulla syntynyt. Myöhemmin tulemme todennäköisesti tarkentamaan tätä määritelmää.

Emme tietenkään julkaise. Tarjotut käsikirjoitukset kulkevat tiukan syynin läpi, ja kirjoittajan iän lisäksi meillä on tekstin kirjallista laatua koskevat kriteerimme, aivan niin kuin kaikilla muillakin kustantamoilla. Haluamme julkaista hyvää kirjallisuutta, jota ihmiset myös lukevat.

Joskus näin voi olla parempi, mutta ei aina. Kustantamossa käsikirjoitukset käyvät joka tapauksessa läpi tietynlaisen prosessin kustannustoimittajan ja kirjailijan yhteistyönä, eikä mikään teksti ole koskaan valmis tismalleen sellaisena kuin se kustantamoon tarjotaan. Tekstiä korjataan, muokataan, tiivistetään, jatketaan, kirjoitetaan osia uusiksi, mitä milloinkin. Tämän prosessin aikana tekstiraakileesta hioutuu timantti, kirjallinen taideteos, ja kirjailija itse kehittyy siinä samalla, olipa hän sitten nuori tai vaikka keski-ikäinen.